Actuele activiteiten

Actuele activiteiten

Regelmatig plaatsen we hier een korte omschrijving van onze actuele activiteiten. Voor een overzicht van al onze activiteit, kijk op onze jaarplanning. Wil je niets missen volg dan onze facebook pagina of abonneer je op onze nieuwsbrief (onder kopje nieuwsbrief in de rechtermarge van elke pagina).

Vrijdag 3 april – Spelen in het Groen. 

Lekker actief buitenspelen in de natuur. Seizoensactiviteit voor gezinnen met jonge kinderen (4-7 jaar). Thema is dit keer kikkers. We gaan op zoek naar kikkerdril. Springen als kikkers. En weet jij wat kikkers eten? Doe mee en leer spelenderwijs alles over kikkers.

De activiteit wordt georganiseerd in opdracht van Groen doet Goed van de gemeente Houten. Deelname is gratis, wel graag van tevoren aanmelden via info@groenemaatjes.nl

Zondag 29 maart – Wildplukken voor gezinnen.

We starten het nieuwe wildplukseizoen op particulier terrein aan de Achterdijk in Schalkwijk. Op dit idyllische perceel gaan we op zoek naar eetbaar lentegroen en vieren hiermee het begin van de lente. We koken soep boven het vuur met daslook en andere wilde kruiden. We bakken broodjes en maken enkele frisse voorjaarsgerechten. De Activiteit begint om 14 uur (graag iets eerder aanwezig) en is om 17 uur afgelopen.

De activiteit wordt georganiseerd in opdracht van Groen doet Goed van de gemeente Houten. Deelname is gratis, wel graag van tevoren aanmelden via info@groenemaatjes.nl. Vermeld hierbij ook de leeftijd van de kinderen en eventuele allergieën of dieetwensen.

Vrijdag 22 november – Spelen in het Groen

In samenwerking met Fluit en Kruid organiseren we weer een activiteit voor jonge kinderen met hun (groot)ouders. Het thema is “Winterrust!”. Hoe komen de dieren de winter door? Er zijn winterslapers en wakkerblijvers. Moeten die niet eten? En hoe blijft iedereen warm? Door middel van diverse spelen gaan we op onderzoek uit. We gaan bijvoorbeeld voedsel verzamelen en hout sprokkelen. En wie durft er in het nest van de egel te gaan liggen? We sluiten dit seizoen af met verhalen rond het kampvuur. Wie doet er mee?

De activiteit wordt georganiseerd in opdracht van Groen doet Goed van de gemeente Houten. Deelname is gratis, wel graag van tevoren aanmelden via info@groenemaatjes.nl. De activiteit is van 15 tot 17 uur aan het natuurpad. Verzamelen bij boerderij de Heuvel, Keercamp 13.

Woensdag 23 oktober Buitengewoon leuk die kabouters

Een actief speluur voor jonge kinderen van 4 – 8 jaar, onder begeleiding van hun (groot-)ouders. Deze keer gaan we op bezoek bij de kabouters op het Natuurpad. De herfst is een drukke tijd. De kinderen gaan de dieren helpen om zich voor te bereiden op de winter. Dat betekent nootjes verzamelen, de trekvogels bijvoeren en een schuilplaats maken voor insecten. Maar natuurlijk gaan we ook zingen en spelletjes doen. Komen jullie ook?

We verzamelen om 14:00 uur bij boerderij de Heuvel (Keercamp 13) en de activiteit is afgelopen om 15:00 uur. De activiteit is ook geschikt voor BSO groepen. Kosten 2,50 per kind. Aanmelden via info@groenemaatjes.nl

Zondag 20 oktober – wildplukken voor gezinnen

Op de eerste zondag van de herfstvakantie gaan we weer wildplukken met gezinnen. De activiteit vindt plaats op Fort ’t Hemeltje. We verzamelen om 11 uur. We gaan op zoek naar eetbare kruiden en vruchten voor een herfstlunch. Vervolgens gaan we de lunch buiten bereiden en samen opeten rondom het vuur. De activiteit is om 14 uur afgelopen.

De activiteit wordt georganiseerd in opdracht van Groen doet Goed van de gemeente Houten. Deelname is gratis, wel graag van tevoren aanmelden via info@groenemaatjes.nl. Vermeld hierbij ook de leeftijd van de kinderen en eventuele allergieën of dieetwensen.

Zondag 22 september – Wildplukken voor gezinnen

Op 22 september gaan we weer wildplukken met gezinnen in het Houtens groen. We verzamelen om 14 uur bij boerderij de Heuvel (Keercamp 13) en maken een korte fietstocht langs eetbare planten in en nabij Houten. Met de oogst keren we terug naar de heuvel en bereiden hier een heuse High Tea, met sandwiches, jam en nog veel meer lekkers. Tot slot gaan we dit samen opeten op een mooie plek aan het natuurpad. Om 17 uur is de activiteit afgelopen. Deelname is gratis. Informatie en aanmelden via info@groenemaatjes.nl.

Vrijdag 13 september – Spelen in het Groen

Activiteit voor jonge gezinnen door Groene Maatjes en Fluit en Kruid. We gaan dit keer naar Fort ’t Hemeltje. Het thema is een nog een verrassing. Tijdens de middag komen verschillende spellen en natuuractiviteiten aan bod om samen met je kind in de natuur te doen. Alle zintuigen worden hierbij gebruikt. Ook gaan we lekker veel bewegen.

Tijd: 15-17 uur. Verzamelen bij Fort ’t Hemeltje, Fortweg 9, 3992 LX Houten. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelden via info@groenemaatjes.nl.

Zaterdag 31 augustus – smaaklaboratorium

Op zaterdag 31 augustus zijn wij weer present bij het Oogstfeest Kromme Rijn Streek. Wij presenteren een smaaklaboratorium. Kinderen (en ouderen ook) kunnen diverse spannende smaakproefjes doen. De producten uit het Kromme Rijngebied worden zo onder de aandacht van de bezoekers gebracht.
Proeven doe je met je mond, dat weet iedereen. Maar wist jij dat ook je neus, je oren en je mondgevoel daar een belangrijke rol bij spelen? Met dichtgeknepen neus proef je heus wel dat je een stukje fruit eet. Maar of het een peer of appel is, dat weet je pas als je ook je neus gebruikt. En zo zijn er nog meer proefjes, zoals proeven met een blinddoek om. Dat is pas echt spannend!

Zondag 23 juni Wildplukken voor gezinnen – Midzomer op fort WKU

Wildplukexcursie voor gezinnen. Vier midzomer op Fort WKU. We gaan wildplukken in de omgeving, bereiden vervolgens een zomers lunch die we gezamelijk op gaan eten. Meer informatie volgt binnenkort.

De activiteit wordt georganiseerd in opdracht van Groen doet Goed van de gemeente Houten. Deelname aan de activiteit is gratis. Aanmelden is noodzakelijk i.v.m. de voorbereiding. Stuur hiervoor een email naar info@groenemaatjes.nl. Vermeld het aantal personen, de leeftijd van de kinderen en eventuele voedselallergieën.

We verzamelen om 11 uur bij het toegangshek van het Fort.

Vrijdag 14 juni Spelen in het Groen

Activiteit voor jonge gezinnen door Groene Maatjes en Fluit en Kruid. Thema is “Druk, druk, druk!”. We gaan onderzoeken waar dieren en planten in het bos het zo druk mee hebben. Elke zomer weer opnieuw gonst het in het bos, in de vijver, in de wei. Tijdens de middag komen verschillende spellen en natuuractiviteiten aan bod om samen met je kind in de natuur te doen. Alle zintuigen worden hierbij gebruikt. Ook gaan we lekker veel bewegen.

Tijd: 15-17 uur. Verzamelen bij de parkeerplaats aan de Marsdijk. Daarvandaan gaan we samen Nieuw Wulven in. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelden via info@groenemaatjes.nl.

Donderdag 13 juni Op avontuur in de natuur

Deze activiteit wordt aangeboden via Koffieplus en is een kennismaking met onze nieuwe natuurwandelingen voor senioren. Hierbij ga je op stap met twee ervaren natuurgidsen. We maken een wandeling van ongeveer 4 kilometer door de groenstrook in Houten. Ondertussen ontdekken we de natuur van het seizoen met al onze zintuigen. Thema is kleurrijke zomer met speciale aandacht voor bloemen en vlinders.

De activiteit begint om 10 uur en duurt tot 12 uur. Onderweg drinken we een kopje koffie/thee. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Extra informatie via info@groenemaatjes.nl.

Woensdag 12 juni Buitengewoon leuk die bospiraten

Een actief speluur in de natuur met een educatief tintje. De activiteit is voor jonge kinderen onder begeleiding van hun (groot)ouders. Deze keer gaan we op bezoek bij de bospiraten in Nieuw Wulven. Lorre, de papegaai levert een brief af. In de enveloppe zit ook een schatkaart en opdrachten. Dat belooft een spannende piratentocht te worden. Doe je mee?

Tijd: 15.00 – 16.00 uur. We verzamelen bij de fietsenstalling bij het bruggetje bij het verdronken bos in Nieuw Wulven. Dit ligt dus midden in het bos en  niet aan één van de parkeerplaatsen. Kosten: € 2,50 per kind

Trek kleding aan die vies mag worden en stem je kleding af op het weer. Meer informatie via 06 44 28 47 46. Opgeven via info@groenemaatjes.nl

Woensdag 22 mei Buitengewoon leuk Roodkapje 

Een actief speluur voor jonge kinderen van 4 – 8 jaar, onder begeleiding van hun (groot-)ouders. Roodkapje nodigt ons uit kruiden te verzamelen voor de toverdrank voor oma die ziek is. Kom luisteren naar het verhaal van Roodkapje (Wolf is het er niet mee eens!) en wolvenspelletjes spelen. Oma krijgt bloemen en Wolf vertelt hoe het écht zit met de wolven. Kun je zingen? Zing dan mee!

Tijd: 15.00 – 16.00 uur. We verzamelen bij de fietsenstalling bij het bruggetje bij het verdronken bos in Nieuw Wulven. Dit ligt niet aan één van de parkeerplaatsen. Kosten: € 2,50 per kind

Trek kleding aan die vies mag worden en stem je kleding af op het weer. Meer informatie via 06 44 28 47 46. Opgeven via info@groenemaatjes.nl

Zondag 19 mei Wildplukken – Romeinse lunch langs de Limes

Het is een gezinsactiviteit voor (groot)ouders met kinderen. Het wildplukken vindt plaats op de buitenrand van fort Vechten. Maak en eet een echte Romeinse 3-gangen lunch. Met wilde kruiden, brood en diverse hapjes. We drinken muntthee en vlierbloesemlimonade en liggen aan ‘tafel’ als echte Romeinen. De kinderen verplaatsen zich in het leven van de Romeinse soldaten en proberen zich voor te stellen hoe zij tijdens hun veldslagen kennis maakten met voor hun onbekend eten. Natuurlijk namen ze ook eigen voedsel uit Rome mee, zoals druiven en olijfolie. En wisten jullie dat we ook eieren en walnoten aan de Romeinen te danken hebben? Maar aten ze echt liggend aan tafel en aten zo zoveel als in de boeken van Asterix en Obelix beschreven staat? Meld je aan via info@groenemaatjes.nl en laat je verrassen.

De activiteit wordt georganiseerd in opdracht van Groen doet Goed van de gemeente Houten. Deelname aan de activiteit is gratis. Aanmelden is noodzakelijk i.v.m. de voorbereiding. Stuur hiervoor een email naar info@groenemaatjes.nl. Vermeld het aantal personen, de leeftijd van de kinderen en eventuele voedselallergieën.

We verzamelen op de parkeerplaats van bos Nieuw Wulven (noordzijde) aan de Marsdijk. Om 11 uur lopen we gezamenlijk langs Castellum Fectio, de contouren van het oudste Romeinse legerkamp van Utrecht, richting de buitenrand van fort Vechten. Hier gaan we plukken, koken en smullen. De activiteit is om 14 uur afgelopen.

Woensdag 10 april Buitengewoon leuk die kikkers

‘Buitengewoon leuk’ is een speluurtje in de natuur met een educatief tintje. Deze keer staat de kikker centraal. Kikker, een handpop, ontvangt jullie. Kikkers  kwaken, springen, warmen zich op in de zon en te ‘eten’ met een roltong. Doen jullie dat na? En wie kan de gouden bal van de kikkerkoning vinden?

De activiteit is voor kinderen van 4 t/m 8 onder begeleiding van hun (groot-) ouders. Tijd: 15.00 – 16.00 uur. We verzamelen bij de fietsenstalling bij het bruggetje bij het verdronken bos in Nieuw Wulven. Dit ligt niet aan één van de parkeerplaatsen. Kosten: € 2,50 per kind

Trek kleding aan die vies mag worden en stem je kleding af op het weer. Meer informatie via 06 44 28 47 46. Opgeven via info@groenemaatjes.nl

Zondag 31 maart Wildplukken Lentefeest

We gaan weer wildplukken met gezinnen. Dit maal zijn we uitgenodigd op een particulier terrein aan de Achterdijk in Schalkwijk. Een idyllische plek met grasland en een klein bosperceel. Dit bosperceel is een waar daslookparadijs. De geur van look is al van afstand te ruiken. Daar zijn veel lekkere gerechten van te maken, o.a. soep en kruidenboter. De boter gaat op de broodjes voor boven het vuur. Het wordt een waar lentefeest ingeluid met daslook! Enne, weet jij wat daslook met beren te maken heeft?

De activiteit wordt georganiseerd in opdracht van Groen doet Goed van de gemeente Houten. Deelname aan de activiteit is gratis. Aanmelden is noodzakelijk i.v.m. de voorbereiding. Stuur hiervoor een email naar info@groenemaatjes.nl. Vermeld het aantal personen, de leeftijd van de kinderen en eventuele voedselallergieën. De activiteit start om 14 uur en duurt tot 17 uur. We verzamelen bij de brug naar het perceel (navigatie: Achterdijk 6, 3998 NG Schalkwijk). Parkeren op kruising Waalseweg/Lange Uitweg. Wegens de beperkte parkeermogelijkheden graag op de fiets komen!

8 gedachten over “Actuele activiteiten

  1. Op 4 november verzamelde een groep van 17 kinderen zich op het natuurpad in Houten voor de activiteit biomimicry. Na een quiz, waarin de kinderen kennis maakten met vele slimme uitvindingen die wij gekopieerd hebben uit de natuur (bv klittenband – grote klis), gingen de kinderen zelf aan de slag als heuse uitvinders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.