10-jarig jubileum
Dit jaar bestaat Groene Maatjes 10 jaar. En hoe kunnen we dat beter vieren dan met een feestelijke wildplukactiviteit. Sinds onze start is dit één van onze grote publiekstrekkers waar we zelf ook nog elke keer volop van genieten. Eind mei zijn we dus met een grote groep gezinnen op pad gegaan in Nieuw Wulven voor een zomerse High Tea. Er was veel interesse ondanks talloze andere activiteiten dat weekend. De deelnemerslijst stroomde zo snel vol dat we ook mensen moesten teleurstellen.

Qua vegetatie was het net de overgang van de lente-explosie naar de zomerse uitbundigheid. Veel typisch vroege planten waren over hun hoogtepunt heen, en de zomerbloemen moesten nog komen. Toch is er ook tijdens deze overgang voldoende te beleven in het bos. Allereerst de vlier, die was op haar hoogtepunt met volop geurende bloemschermen. Ook de brandnetel stond er fris bij, zeker na de buitjes van die ochtend. Verder, bloeide de bottelroos schitterend en kwamen de margrieten en klavers rap in bloei. Snel waren de bakjes weer gevuld met verse kruiden en bloemen.
Tijdens de wildplukwandeling hebben we ook even stil gestaan bij de wilgenschuimcicade die in mei zorgt voor druppende wilgen. Dit is eigenlijk het overtollige schuim dat door de cicade als bescherming wordt gemaakt en dat in grote druppels van de bladeren naar beneden rolt. Wij genoten hierbij van de verwondering en de nieuwsgierigheid van de deelnemers. Deze intermezzo’s geven de excursie nog net iets extra’s.
Terug bij de werkschuur gingen we aan de slag met de bereiding van de high tea. Vooraf hadden Lia en ik al onze favoriete brandnetelcakes en scones gebakken. Allereerst werd de oogst gesorteerd. De bloemblaadjes werden vervolgens voorzichtig van de steeltjes gehaald en de kruiden werden gewassen en fijn geknipt. Hiermee zijn diverse kruidenthee’s gemaakt en heerlijke smeersels voor de sandwiches. Wat dacht je van eiersalade met hondsdraf en roomkaas met bloemen? Ook werd alles mooi gedecoreerd voor de grande finale, de picknick zelf. Ondertussen heb ik met een aantal van de oudere jongens vlierbloesembeignets gebakken. De werkruimte in de keuken was een beetje krap, maar toch hadden we al gauw een efficiënte workflow gecreëerd, waarbij ieder zijn taak had en de schaal snel vol kwam met mooie goudbruine beignets.
Het feest werd afgesloten met de picknick. Lekker aan de tafels buiten. Wat was er veel te proeven. En wat werd er veel gegeten. Er bleef nauwelijks iets over. Met een glimlach op ons gezicht namen we afscheid.