Schooltuin De Stek
6 april 2022
De Stek wil graag verder met de schooltuin. Alle kleuterklassen gaan er vanaf dit seizoen in werken. In maart heb ik weer een nieuw tuinplan gemaakt. En de aardappels zijn al gepoot. Dus ook dit jaar zal ik hier af en toe een update geven. Wel wat minder vaak nu omdat ik nu op een andere school stage loop.
Logboek seizoen 2021
In maart 2021 ben ik begonnen met een schooltuintje bij de Basisschool de Stek in Houten. Elke week ga ik met een wisselend groepje kleuters de schooltuin in om te werken. Op deze pagina plaats ik foto’s en filmpjes om de ontwikkeling en de ervaringen vast te leggen en te delen.
10 oktober
Afgelopen week hebben de leerlingen de aardbeienplantjes uitgepoot. Ze hadden er zichtbaar plezier in. En nu wachten tot het voorjaar. Gelukkig is er nu ook nog wat te oogsten. De tomaten beginnen nu echt rood te kleuren. Ook de pompoen is geoogst. De tuin wordt zo steeds leger. De afrikaantjes kleuren mooi bij de herfstkleuren en de boerenkool wacht op de eerste vorst.
29 september
De herfst is nu echt begonnen. Dat is ook in de tuin te zien. De pompoenen zijn knaloranje en kunnen geoogst worden, van de plant zelf is niet zo meer over. Met het mooie najaarsweer zijn de eerste tomaten rood geworden. Vandaag de tomaten opnieuw aangebonden en de toppen eruit geknipt. Zo kan de plant de energie steken in het afrijpen van de overige tomaten. Ook nog wat bladeren weggeknipt, zodat de plant mooi open is en de vruchten volop kunnen profiteren van de najaarszon. De aardbeienstekjes zijn klaar om uitgeplant te worden.
5 september
Heerlijk die zon de afgelopen tijd. De pompoenen rijpen snel. Hopelijk komen er ook nog veel tomaten. De planten staan er nu mooi bij, maar lopen iets achter op schema. Met een mooie nazomer kan er toch nog wel een goede oogst komen. De Oost-Indische kers bloeit mooi. Wisten jullie dat je deze bloemen kunt eten? Probeer maar als je durft. Het heeft wel een pittige smaak. Deze week kunnen de leerlingen de boontjes oogsten (zijn er niet zo veel, maar wie weet komen er nog meer). Een sproeibeurtje zou ook wel fijn zijn. Ik denk dat de koolrabi’s dan nog iets groeien. Verder gewoon kijken en genieten. De tuin is nog vol leven. Doe je ogen maar eens dicht en luister goed. Hoor je gezoem? Wat zou dat zijn? Welke diertjes kun je nog meer ontdekken.
26 augustus
De scholen gaan weer bijna beginnen. Vandaag even de tuin bijgewerkt zodat het er netjes bijligt als de kinderen weer op school komen. Met het Hollandse zomerweer is het een perfecte zomer voor de tuin geweest. Voldoende regen en ook lekker wat zon. De tuin is geëxplodeerd. De vlinderstruik en de afrikaantjes bloeien volop. De boerenkool is gegroeid als kool. Wat houd ik van dat mooie krullende blad! De pompoen heeft zich overal doorheen geslingerd en tussen al het blad kan ik zo twee grote pompoenen ontdekken. De tomaten zien er gezond en sterk uit. Ze zijn nog niet zo ver, maar er zijn toch al wat kleine groene tomaatjes en bloemetjes aanwezig. Met een mooie nazomer kan ook dat nog best wat worden.
Onkruid gewied, de vlinderstruik en de pompoen een beetje bijgeknipt. Stokken bij de tomaten geplaatst. Nu kan ik eindelijk de tomaten aanbinden en uitdunnen. Zo komt ook de koolrabi weer te voorschijn. En ook de Oost-Indische kers is in bloei. De bonenplantjes zijn iel gebleven tussen de ranken van de pompoen, maar er zitten nog steeds sperziebonen en bloemetjes aan. Kunnen de leerlingen meteen in de eerste week al oogsten!
22 juli
De eerste boontjes zijn klaar. Hopelijk blijven de bonenplanten nog doorbloeien en groeien tot de kinderen weer op school zijn. De pompoen is enorm gegroeid en de eerste kleine pompoenen zitten eraan. De boerenkool groeit als kool. De volgende keer moet ik stokken meenemen om de tomaten te steunen. Met de bloeiende vlinderstruik en de bloeiende afrikaantjes ziet de tuin er zomers uit. Hopelijk gaat de Oost-Indische kers binnenkort ook hard groeien en bloeien.
4 juli
De tuin staat weer vol. De leerlingen hebben afgelopen woensdag de boerenkool al uitgepoot. De boontjes hadden we in de klas voorgezaaid. De tomaten komen van de AH moestuintjes en een een snoeptomaatje dat we doorgesneden hebben en in de grond gestopt hebben.
1 juli
Vandaag soeples. Met de kleuters alle groenten gewassen en in stukken gesneden voor de soep. Terwijl de kleuters naar de gymles waren heb ik de soep verder gekookt. Het ging lekker ruiken in de school. De leerlingen kregen een lekker kommetje soep bij hun brood. Met wat stokbrood en rauwe koolrabi was het een feestelijke lunch. De meeste leerlingen wilden de soep wel proeven en sommigen waren zelfs in voor een tweede kommetje.
30 juni
Oogsttijd. Vandaag met een groepje leerlingen de aardappels, koolrabi’s en tuinbonen geoogst. Wel 52 aardappelen en een krat vol reuze koolrabi’s. Aan de tuinbonen zat niet zo veel. Na afloop hadden we allemaal vieze handen. En de compostbak zit een stuk voller. Op het aardappelbed hebben we de boerenkoolplanten uitgepoot. Morgen gaan we koken en de tuin verder vol zetten.
10 juni
Het gaat hard in de tuin. De sla en laatste radijsjes geoogst. In de aardappels komen de eerste bloemen. De tuinbonen bloeien nog volop, maar er zijn ook al kleine peulen zichtbaar. De koolrabi’s beginnen te verdikken. Ik heb rustig de tijd genomen om alles met de kleuters te bekijken. Ondertussen vlogen de hommels af en aan. Dat vonden sommige kinderen nog een beetje spannend. Verder hebben we de lieveheersbeestjes en de luizen op de tuinbonen bekeken.
27 mei 2021
De moestuintjes doen het goed! Vandaag de rucola, salie en zonnebloemen in de moestuin gezet. Ook de pompoen die ik thuis had voorgezaaid, is uitgepoot in de moestuin. Wat groeit het allemaal hard! Vandaag de eerste radijsjes geoogst. Niet iedereen vond het even lekker, die pittige smaak is even wennen.
Tuinieren is vooruitdenken. Vandaag de boontjes voorgezaaid in de klas. Deze komen straks op de plaats van de tuinbonen.
16 mei 2021
Een bezoekje aan de schooltuin om alles voor te bereiden voor de lessen van deze week. Terwijl ik bezig was, bleven de hommels af en aan vliegen. Ze hebben een nest in de spouwmuur achter de vlinderstruik. Er is voldoende stuifmeel te halen. Ze kwamen steeds zwaarbeladen, met gele klompen aan hun achterpoten terug op het nest.
Goed voor de tuinbonen die nu net beginnen te bloeien.
11 mei
Vandaag de koolrabi’s en de afrikaantjes uitgepoot. Leuk hoe kleuters dit aanpakken. Rechte rijtjes zijn nergens voor nodig. En eigenlijk hebben ze groot gelijk.
In de klas een les gegeven over bijen a.h.v. het prentenboek “Zeg kleine bij wat dans jij mooi”. Met de kinderen gesproken over de taken van de bij. Eén van de dingen die de kinderen als eerste noemen is dat bijen steken. Ik wil deze angst de komende tijd wegnemen door meer aandacht voor bijen en andere insecten. Gelukkig weten ze ook dat bijen honing maken en een nest bouwen. Dit laatste past mooi in het nieuwe thema “bouwen”.