Schooltuin De Stek

Schooltuin De Stek

In maart 2021 ben ik begonnen met een schooltuintje bij de Basisschool de Stek in Houten. Elke week ga ik met een wisselend groepje kleuters de schooltuin in om te werken. Op deze pagina plaats ik foto’s en filmpjes om de ontwikkeling en de ervaringen vast te leggen en te delen.

22 juli

De eerste boontjes zijn klaar. Hopelijk blijven de bonenplanten nog doorbloeien en groeien tot de kinderen weer op school zijn. De pompoen is enorm gegroeid en de eerste kleine pompoenen zitten eraan. De boerenkool groeit als kool. De volgende keer moet ik stokken meenemen om de tomaten te steunen. Met de bloeiende vlinderstruik en de bloeiende afrikaantjes ziet de tuin er zomers uit. Hopelijk gaat de Oost-Indische kers binnenkort ook hard groeien en bloeien.

4 juli

De tuin staat weer vol. De leerlingen hebben afgelopen woensdag de boerenkool al uitgepoot. De boontjes hadden we in de klas voorgezaaid. De tomaten komen van de AH moestuintjes en een een snoeptomaatje dat we doorgesneden hebben en in de grond gestopt hebben.

1 juli

Vandaag soeples. Met de kleuters alle groenten gewassen en in stukken gesneden voor de soep. Terwijl de kleuters naar de gymles waren heb ik de soep verder gekookt. Het ging lekker ruiken in de school. De leerlingen kregen een lekker kommetje soep bij hun brood. Met wat stokbrood en rauwe koolrabi was het een feestelijke lunch. De meeste leerlingen wilden de soep wel proeven en sommigen waren zelfs in voor een tweede kommetje.

30 juni

Oogsttijd. Vandaag met een groepje leerlingen de aardappels, koolrabi’s en tuinbonen geoogst. Wel 52 aardappelen en een krat vol reuze koolrabi’s. Aan de tuinbonen zat niet zo veel. Na afloop hadden we allemaal vieze handen. En de compostbak zit een stuk voller. Op het aardappelbed hebben we de boerenkoolplanten uitgepoot. Morgen gaan we koken en de tuin verder vol zetten.

10 juni

Het gaat hard in de tuin. De sla en laatste radijsjes geoogst. In de aardappels komen de eerste bloemen. De tuinbonen bloeien nog volop, maar er zijn ook al kleine peulen zichtbaar. De koolrabi’s beginnen te verdikken. Ik heb rustig de tijd genomen om alles met de kleuters te bekijken. Ondertussen vlogen de hommels af en aan. Dat vonden sommige kinderen nog een beetje spannend. Verder hebben we de lieveheersbeestjes en de luizen op de tuinbonen bekeken.

27 mei 2021

De moestuintjes doen het goed! Vandaag de rucola, salie en zonnebloemen in de moestuin gezet. Ook de pompoen die ik thuis had voorgezaaid, is uitgepoot in de moestuin. Wat groeit het allemaal hard! Vandaag de eerste radijsjes geoogst. Niet iedereen vond het even lekker, die pittige smaak is even wennen.

Tuinieren is vooruitdenken. Vandaag de boontjes voorgezaaid in de klas. Deze komen straks op de plaats van de tuinbonen.

16 mei 2021

Een bezoekje aan de schooltuin om alles voor te bereiden voor de lessen van deze week. Terwijl ik bezig was, bleven de hommels af en aan vliegen. Ze hebben een nest in de spouwmuur achter de vlinderstruik. Er is voldoende stuifmeel te halen. Ze kwamen steeds zwaarbeladen, met gele klompen aan hun achterpoten terug op het nest.

Goed voor de tuinbonen die nu net beginnen te bloeien.

11 mei

Vandaag de koolrabi’s en de afrikaantjes uitgepoot. Leuk hoe kleuters dit aanpakken. Rechte rijtjes zijn nergens voor nodig. En eigenlijk hebben ze groot gelijk.

In de klas een les gegeven over bijen a.h.v. het prentenboek “Zeg kleine bij wat dans jij mooi”. Met de kinderen gesproken over de taken van de bij. Eén van de dingen die de kinderen als eerste noemen is dat bijen steken. Ik wil deze angst de komende tijd wegnemen door meer aandacht voor bijen en andere insecten. Gelukkig weten ze ook dat bijen honing maken en een nest bouwen. Dit laatste past mooi in het nieuwe thema “bouwen”.