Lia Overbeek

Lia Overbeek

Op jonge leeftijd was ik een echt binnenspeelkind. Ik leefde in mijn eigen fantasiewereld. Ik verslond boek na boek in een hoekje op de bank. Ook met poppen speelde ik mijn eigen fantasiewereld uit. Ik verzon allerlei verhalen van prinsessen in mooie kastelen, in mooie baljurken. Op achtjarige leeftijd naaide ik op de oude handnaaimachine van mijn moeder jurkjes voor de poppen. Ook roerde ik graag in de pan. Ik stond op een kruk naast mijn moeder in de braadpan te koekeloeren. Dat vond ze best wel spannend, maar zodra zij zag dat ik er talent voor had, mocht ik op de zaterdag voor het gezin koken.

Van jongs af aan wilde ik al juf worden. Na afronding van de lerarenopleiding werkte ik onder andere als aardrijkskunde docent. Toch was dit niet helemaal mijn ding. Ik volgde de opleiding personeelswerk en werd opleidingsfunctionaris bij het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. In mijn vrije tijd wandelde ik in de natuur. Dat ontspande en gaf veel energie. Hoe heilzaam dat was, ontdekte ik toen ik in een burn-out belandde. Buiten zijn, lopen, blik op oneindig, verstand op nul. Beleven van de natuur als anker. Zo kwam ik tot praten over alles wat me raakte.

Ook in mijn gezin ontdekte ik de waarde van natuur en bewegen. Buiten zijn leverde veel op:  de motoriek van mijn kinderen ontwikkelde door buiten spelen en daarmee ook hun zelfvertrouwen. Ze durfden een uitdaging en het avontuur aan te gaan. En vol te houden. De natuur bracht verwondering. En ze verkenden via hun fantasiewereld de echte wereld.

Met mijn jonge kinderen startte ik in 2004 als vrijwilliger bij NME Houten. Daar organiseerde ik buitenschoolse activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Met alle vrijwilligers volgden we de IVN natuurgidsenopleiding. Ik kwam tot bloei 😊.

Toen mijn moeder ging dementeren, ontdekte ik het belang van natuur voor deze ouderen. Met Irene en anderen organiseerden we de Natuurkoffer in Houten. Ook verzorgden we trainingen voor personeel en vrijwilligers die met mensen met dementie werken.

Samen met Irene startte ik Groene Maatjes. Met support van de projectgroep Groendoetgoed van de gemeente Houten organiseren we natuurbelevingsactiviteiten voor gezinnen in het groen rondom Houten.

Inmiddels werk ik ook op een BSO. Ik ben uiteindelijk tóch juf geworden. Maar dan anders, en in het groen..