Paardenbloemengelei

Paardenbloemengelei

Deze stond al heel lang op mijn to do lijstje. Deze week is het er echt van gekomen. En het smaakt heerlijk. Fris, zoet en een beetje bitter. Heerlijk op warme toast of vers brood uit de oven. Komt morgen in ieder geval op mijn paastafel.

Bij deze het recept. Begin wel op tijd. Het is echt een zen klusje. Ga naar in plek in het bos, park of gewoon in je eigen achtertuin waar veel paardenbloemen bloeien. Zoek wel een schoon plekje uit waar geen honden worden uitgelaten. Pluk een bak vol met de gele bloemetjes van de paardenbloem.

Ingrediënten:

  • een bak vol paardenbloemen
  • één biologische citroen
  • water
  • geleisuiker

Werkwijze:

  1. Thuis trek je de gele lintbloemetjes uit het bloemhoofdje. Doe deze in een pan. Het is een hele klus. Zelf vond ik het wel een lekker meditatief karweitje.
  2. Snijd de citroen in dunne plakken en doe deze ook in de pan.
  3. Voeg zo veel water toe dat de lintbloemen en de citroenen net onder staan.
  4. Sluit de pan en laat dit 24 uur trekken.
  5. Pak nog en pan en zet hier een zeef op (of een vergiet met een schone theedoek). Giet het bloemenmengsel door de zeef en vang het vocht op.
  6. Meet het vocht af in een maatbeker. Weeg voldoende geleisuiker af (lees hiervoor de verpakking).
  7. Breng het vocht met de geleisuiker aan de kook.
  8. Laat het één minuut koken en giet het vervolgens in schone potjes.
  9. Sluit deze af. Zet ze 5 minuten op de kop om te steriliseren.
  10. Zet de potjes weer rechtop en laat het afkoelen. De volgende dag heb je heerlijke paardenbloemengelei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.