Leuke en verantwoorde buitentips

Leuke en verantwoorde buitentips

Vanwege het Corona virus gaan onze geplande buitenactiviteiten de komende tijd niet door. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en beperken de sociale interacties. Zodra het weer kan herstarten wij onze activiteiten. Wij informeren U hierover via deze website, onze nieuwsbrief en onze facebook pagina.

Ook nu is buiten zijn in de natuur goed voor de gezondheid. Je komt in beweging, het verbetert je humeur en in de zon maakt je huid vitamine D aan. Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je weerstand. Daarom een aantal leuke en verantwoorde buitentips:

  1. Ga naar Nieuw Wulven en pluk brandnetels voor een heerlijke brandnetelsoep. Brandnetels zijn ware superfoods. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn heilzaam bij bloedarmoede, voorjaarsmoeheid en verkoudheid. Een perfect plantje dus om je weerstand een boost te geven. Pluk bij voorkeur de jonge scheuten (die nu massaal opkomen). Pluk bij voorkeur op een droge dag en op ruime afstand (minimaal 50 meter) van een weg. Voor het recept heb je zo’n 2 kilogram brandnetel nodig. Trek dus handschoenen aan voordat je gaat plukken. Dan prik je je niet en blijft het leuk.
  2. Wat denk je allemaal in het bos te kunnen vinden nu de lente aanbreekt? Maak een lijstje met 10 dingen, neem een lege eierdoos mee en ga op zoek naar deze lenteschatten. Je kunt er later thuis nog een mooi schilderijtje van maken als je het op plakt.
  3. Ga luisteren naar de heikikker in Nieuw Wulven, want half maart is het zover. De mannetjes van de heikikker verleiden de vrouwtjes tot paren. Zij kleuren blauw en roepen wuob…wuob…wuob. Net alsof je een lege fles onder water vol laat lopen. Ga maar eens luisteren!
  4. En als ze nog niet te horen zijn, ga dan spelen in het speelbos.
  5. Loop het klompenpad kids in Nieuw Wulven.
  6. Sta een keer heel vroeg op en maak een vroege vogeltocht om vogels en andere dieren in het bos te spotten. Vergeet niet een stapeltje boterhammen mee te nemen! En een verrekijker en een vogelboek of vogel zoekkaart.
  7. Ga tuinieren. Het is nu tijd om je tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Knip alle uitgebloeide bloemstengels weg, snoei de bessenstruik en de vlinderstruik. Op lege plekken kunnen je kinderen misschien een moestuintje beginnen, met radijsjes, spinazie en tuinbonen.
  8. Zet de tuinstoelen klaar voor een lekkere picknick op een zonnig plekje in de tuin. Veel tuinonkruiden zijn eetbaar. Maak een voorjaarssalade van paardenbloemblaadjes, kleine veldkers, look zonder look en andere eetbare kruiden (een leuke manier van onkruid wieden). Decoreer de salade met bloemen van het maarts viooltje. Smeer ook nog een stapel boterhammen en lekker smullen maar.
  9. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet! Ieder gezinslid krijgt 5 minuten de tijd om 4 natuurmaterialen te verzamelen, bijv. een kastanje, een lentebloem, een veer…. Iedereen laat zijn verzameling zien. Dan gaat iedereen op zoek naar de vondsten van zijn rechter buur. Wie heeft het snelst alles gevonden?
  10. Hinkel de hinkel…en maak een mooie zin! Teken met stoepkrijt een hinkelpad met, om en om, één en twee vakken. In totaal tien vakken is genoeg. Leg daarna in ieder vak een natuurlijk voorwerp. Maak al hinkelend een lopende zin van de natuurvoorwerpen. Dat wordt flink heen en weer springen! Wie maakt de mooiste zin? Wie lukt het om alle voorwerpen mee te nemen in een mandje zonder om te vallen?

Natuurlijk kun je activiteiten ook koppelen. Jullie hoeven je in ieder geval niet te vervelen. En nu maar hopen dat het droog weer blijft!

We hopen jullie na deze periode weer terug te zien op onze wildplukdagen en de workshop spelen in het groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.