Vlierbloesem recepten

Vlierbloesem recepten

Vlierbloesem

De vlier is een veelvoorkomende struik en wordt al van oudsher gebruikt om de medicinale eigenschappen. Ook de Romeinen gebruikten de vlier o.a. bij ontstekingen of verkoudheden.

De vlier groeit in parken, groenstroken, bossen en tuinen. De bloemen zitten in grote schermen en hebben een doordringende kruidig zoete geur. Inmiddels komen de eerste schermen in bloei. Een mooi moment voor een aantal zomerse recepten met de vlierbloesem. Laat wel voldoende schermen hangen zodat er voldoende bessen kunnen rijpen in de zomer. Lekker voor de vogels en lekker in het najaar voor in de vlierbessenjam.

Knip de bloemschermen bij voorkeur in de ochtend met een schaar. Vermijd struiken langs drukke wegen vanwege de uitlaatgassen. Neem alleen de bloemen die hoger dan een meter hangen, eronder kunnen hondjes geplast hebben.

Vlierbloesemsiroop

Pluk 24 bloemschermen. Schud de insecten eraf en haal de stengels en bladeren eraf. Pers 3 citroenen uit. Doe 1 liter water in een pan en voeg de bloemschermen, het citroensap en 2 kg suiker toe. Breng het geheel aan de kook.

Koel de siroop af en zet het in de koelkast. Na twee dagen filter je de bloesems eruit. Bewaar de siroop in een steriel flesje. Je kunt een fles steriel maken door het uit te spoelen met kokend water. Je kunt een fles ongeopende siroop ongeveer 1 jaar bewaren op een donkere plek. Bewaar een geopende fles in de koelkast.

Vlierbloesempannenkoeken

Was de vlierbloesemschermen voorzichtig, de insecten wegblazen is ook voldoende. Maak een stevig pannenkoekenbeslag van bloem, eieren en melk. Verhit in een pannetje een flinke laag zonnebloemolie. Dompel de bloemschermen onder in het beslag. Frituur de bloemschermen vervolgens een minuutje in de hete olie tot ze lichtbruin zijn. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Eventueel bestrooien met poedersuiker en dan de lekker van de steeltjes afhappen.

Vlierbloesemkoekjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng 125 gram boter met 30 gram havermout, 100 gram volkoren meel, 100 gram amandelmeel en 1 tl bakpoeder. Voeg één ei en 30 suiker toe en kneed hiervan een deeg. Verzamel een kommetje vlierbloesem. Knip de vlierbloesem van de schermen. Verwijder alle dikkere stengels. Kneed de bloesems door het deeg. Maak kleine balletjes van het deeg. Leg deze op de bakplaat en druk een beetje plat. Bak de koekjes in 10-15 min gaar en bruin.

Eén gedachte over “ Vlierbloesem recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.