Rode sloot

Rode sloot

Al enige tijd kleuren een aantal sloten in Nieuw Wulven rood (zie linkerfoto). Uit nieuwsgierigheid en omdat ik veel vragen kreeg uit mijn omgeving, ben ik op onderzoek uitgegaan. Al snel bleek dat het water bedekt is met heel veel kleine waterplantjes (zie rechterfoto). Elk plantje heeft dikke overlappende blaadjes die vooral aan de uiteinden rood gekleurd zijn. De plant heeft draadachtige wortels die verticaal in het water hangen. Volgens de Flora van Nederland is dit kleine plantje groot kroosvaren.

Groot kroosvaren is eerst groen van kleur en wordt vooral in het najaar steeds roder. De plantjes breiden zich snel uit en kunnen hele sloten bedekken. Van een afstand lijkt het net een fietspad. In koude winters sterft de plant af en zakt naar de bodem van de sloot. In het voorjaar loopt de plant weer uit.

Groot kroosvaren groeit vooral in voedselrijk water. Doordat groot kroosvaren stikstof uit de lucht kan binden wordt het water steeds voedselrijker. Dit is nadelig voor waterplanten die van een voedselarmere omgeving houden. Zo verdringt deze uitheemse plant de inheemse watervegetatie op twee manieren: (1) door zijn sterke groei blijft er weinig ruimte over voor andere planten (2) doordat het water steeds voedselrijker wordt, zijn de omstandigheden ongunstig voor planten uit voedselarme milieus, zoals egelskop, krabbescheer en kranswieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.