Vegan dolma’s

Vegan dolma’s

Dolma’s zijn zo’n heerlijk gerecht uit de mediterrane keuken. Vaak worden druivenbladeren gebruikt en gevuld met een kruidig vlees, feta of rijstmengsel. Wij hebben een eenvoudige veganistische variant met bladeren van klein hoefblad. Eenvoudig zodat het ook buiten klaar te maken is voor de ultieme wildpluk ervaring. En veganistisch voor al die mensen die bewust minder vlees willen eten en ook liever zuivelproducten zo veel mogelijk mijden.

Als je het recept buiten wilt bereiden, neem dan een vork, een lepel, een kruidenschaar, een thermosfles heet water, een klein pannetje met deksel en een bakje met de geweekte en gemalen cashewnoten (zie stap 1 en 2 van de werkwijze) mee. Een bord is ook wel handig om de dolma’s te rollen en te presenteren.

Ingrediënten:

 • 8 bladeren van klein hoefblad
 • 150 gram cashewnoten
 • Eventueel knoflook
 • Diverse wildplukkruiden (bv daslook, look zonder look, zevenblad, dovenetel, hondsdraf)

Werkwijze:

 1. Week de cashewnoten minimaal 4 uur in ruim water.
 2. Giet de cashewnoten af voeg eventueel een teentje fijngesneden knoflook toe. Doe dit in een hoge kom en maak er met de blender of staafmixer een pasta van. Bewaar dit in een bakje om mee te nemen naar buiten.
 3. Leg de bladeren van het klein hoefblad in de pan en giet hier het hete water uit de thermosfles over. Hoe heter, hoe beter. De bladeren moeten zacht worden. Eventueel kun je ze ook even boven een campinggasbrander koken.
 4. Spoel de kruiden schoon en knip ze fijn.
 5. Meng de kruiden door het cashewnoten mengsel.
 6. Pak met een vork (heet!) een blad uit de pan. Leg deze plat op het bord. Schep een lepel van het kruidige cashewnotenmengsel midden op het blad. Vouw het blad aan de zijden naar  binnen over het mengsel. Rol het blad op om het mengsel heen. Zo krijg je een mooi pakketje.
 7. En nu lekker genieten!