Speelgoed van conservenblikken

Speelgoed van conservenblikken

Ik ben niet écht aan het hamsteren geslagen, maar ik bemerk dat ik op dit moment vaker iets uit blik eet. Gewoon omdat ik minder vaak naar de supermarkt ga en dan iets houdbaars extra koop.

Van die blikken kun je trouwens 2x plezier hebben: een makkelijke maaltijd én iets om te knutselen voor de kinderen. Na 3 weken thuis met de kids kunnen jullie misschien nog wel een tip gebruiken…

  • Bliklopen: Wat heb je nodig: 2 grote conservenblikken van gelijke grootte, hamer, touw, priem of boor, eventueel 2 stukjes tuinslang voor handvatten. Let op! Blikken kunnen vrij scherpe randen hebben dus laat een volwassen persoon helpen. Begin met het plat slaan aan de rand van de eventueel scherpe randjes. Je kan het beter meteen doen voor je later in je vingers snijdt. Boor of steek twee tegenover elkaar liggende gaten in de wand van het blik vlak bij de bodem. Steek een lang touw door de gaten en knoop de einden samen zodat je een lus krijgt. Het touw moet zo lang zijn dat het tussen je voet en je handen strak staat als je de lus aantrekt. Eventueel schuif je aan elk touw een stukje tuinslang als handvat, voordat je de eindjes aan elkaar knoopt. Zet de blikken ondersteboven op straat, dus met de bodem boven, en ga voorzichtig op de blikken staan terwijl je de lus strak trekt met je hand. Nu kan je proberen te lopen met de blikken onder je voeten.
  • Blikgooien: Wat heb je nodig: 10 gelijke conservenblikken, 3 balletjes, evt. papier, schaar, plakband en viltstiften. Knip van papier wikkels voor om de blikken. Ieder kind kan zijn eigen wikkel versieren. Naast de blikken heb je nog 3 zachte balletjes nodig. In plaats van balletjes kun je ook zelf pittenzakjes maken van kleine stukjes stof of oude washandjes. Die vul je met gedroogde bonen of rijst, voordat je ze dicht naait. Of je gebruikt gewoon wat sokken die je oprolt. Spel klaar en ballen opgezocht? Stapel de blikken op en spelen maar. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk opgestapelde blikken om te gooien. De kinderen mogen om de beurt met de ballen of pittenzakjes proberen de blikken omver te werpen.
  • Insectenhotel: Wat heb je nodig: een leeg blik, rietstengels, bamboe, takken van de vlier of vlinderstruik (deze hebben zacht merg wat de bijen zelf verwijderen), touw, schaar, postelastiek Verzamel rietstengels, bamboe of takken van de vlier of vlinderstruik. Knip de takken op de juiste lengte. Ze moeten precies in het blik passen. Knoop een touw om de bundel riet of bamboe of doe er een postelastiek omheen. Stop de bundel in het blikje. Knoop een touw om het blik en laat wat touw over om het op te hangen. Je kunt het touw of het blik nog versieren.

Inspiratie opgedaan? Maak een leuke foto van uw kinderen in actie en stuur ‘m naar info@groenemaatjes.nl. Of plaats ‘m op facebook.