Jaar van de merel

Jaar van de merel

2022 is uitgeroepen tot het jaar van de merel. Met zijn zwarte verenkleed en felgele snavel is het een duidelijk herkenbare tuinvogel. Let maar eens op of je er eentje ziet in je tuin. Januari is een mooie maand om te beginnen met het herkennen van vogels. De bomen zijn nog kaal waardoor de vogels beter te zien zijn. Op koude dagen trekken veel vogels naar tuinen op zoek naar eten. En verder krijgen ze voorzichtig de lente in de bol. De dagen worden langer en dus beginnen ze al vast voorzichtig met zingen. Na een stillere periode gaan de mannetjes hun stembanden en hun liedjes weer oefenen. Zodra het dan voorjaar wordt kunnen ze de vrouwtjes verleiden met hun zangkunsten.

Om tuinvogels beter te leren kennen hebben wij de volgende tips:

  1. Doe mee met de tuinvogeltelling. Deze vind plaats in het laatste weekend van januari. Voor meer informatie zie https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/ voor meer informatie en om je aan te melden. Ook erg leuk om samen met de kinderen te doen.
  2. Help mee met het onderzoek naar de merel. Het aantal merels neemt af. Wetenschappers willen uitzoeken hoe dat komt. Is er te weinig voedsel of is er te weinig groen? Tel een paar keer per week het aantal merels en kijk waar ze van eten. Geef deze gegevens door via https://www.sovon.nl/nl/content/jaar-van-de-merel
  3. Heb je de smaak te pakken en broedt er een merel in jouw tuin, dan kun je ook nog mee doen aan een nestonderzoek van Sovon.
Nest met jonge merels (Door Rasbak – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39943162)

Wil je even met je handen aan de slag, knutsel dan zelf een nestje. Een merelnest is een compact diep holletje van droog gras en mos en bepleisterd met modder en tot slot gevoerd met fijn plantenmateriaal en gras. Zo’n nestje maken is nog een hele kunst. Maar we hebben een goede knutseltip: neem een plastic kommetje uit de keuken. Doe hier plasticfolie in. Nu heb je een mooie mal waarin je het nestje kunt opbouwen. Ga buiten op zoek naar nestmateriaal, zoals droog gras en mos. Bouw vervolgens een nest in drie lagen:

  1. Eerst een laagje gras en mos.
  2. Dit maak je stevig door hier een laagje klei of modder overheen te doen.
  3. Tot slot maak je een zachte bekleding van mos en gras.

Laat het nest even drogen en haal het vervolgens uit de kom. Klaar is je nest. Net echt, toch? Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen.

Groeten,

Irene en Lia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.